Grote border

Henk heeft hier oorspronkelijk een smal klinkerpad naar achteren ontworpen, met aan weerszijden lange borders, omkaderd door beukenhaag. In een daarvan staat een grote Zwarte berk.

Moonlight-borders in het eerste jaar (2017)

Een paar jaar na de aanleg vonden we dat de indeling het smalle, langgerekte van de tuin te veel benadrukte. We hebben een van de lange borders in drie stukken opgeknipt: in het middenstuk de haag verwijderd om doorzicht naar de weilanden te creëren, een grasstrook aangelegd met aan beide kanten kleinere plantvakken. Een goede ingreep, die uitnodigt meer rond te lopen in de tuin.

Grote borders, graspad met Heuchera villosa ‘Autumn Bride’

Maar na ruim 20 jaar was de beplanting ‘op zijn eind’. Er stonden voornamelijk lage struiken en vaste planten die een grote zelfstandigheid kennen en die elkaar door middel van onderlinge competitie in toom houden (´elbow-plants´). De tuin maakte een overvolle indruk en het gevoel van ruimte en verbinding naar het landschap dreigde te verdwijnen.  De tijd was rijp voor vernieuwing.

Maanlichtgele borders
In februari 2017 hebben we een middag gezeten met Carrie Preston om een nieuw plan uit te werken. Met het ontwerp van een Maanlicht-gele border is een oude droom van mij in vervulling gegaan.

Schetsontwerp Moonlight borders (Carrie Preston, Studio TOOP 2017)

Eind maart zijn de borders leeggehaald en begin april hebben we in een weekend zo’n 1000 planten aangeplant.  Een groot deel van het zware tuinwerk is gedaan door Marcel Silkens.

Aanleg Moonlight-borders met Carrie Preston en Marcel Silkens (april 2017)

Het seizoen start met sneeuwklokjes, gevolgd door narcis ‘Hawera’ en blauw druifje (‘Valerie Finnis’), die in de borders verwilderen. Een grote Prunus padus ‘Colorata’ is een van onze eerste lentebloeiers. Andere voorjaarsbloeiers zijn Stachyurus (Staartaar), primula en cardamine, die een verbinding legt met de oude pruimenboom achter de heg.

Pruimenbloesem

Grote groepen Heuchera villosa ‘Autumn Bride’, Baptisia en Amsonia zorgen gedurende de zomer voor structuur.

Onweer
Achter een dwarshaag van beuken ligt vervolgens een intieme, extra tuinkamer, gedomineerd door een grote Pruikenboom. Overhangende takken van de rode beuk zorgen voor schaduw. 

Voorjaar: pril blad aan de rode beuk

Vroeg in de zomer vormen de bloemen van de Pruikenboom een woelige wolkenlucht.

Groot onderhoud van dit stuk tuin was in 2018 ons volgende project met Carrie Preston. Het thema dat we hier hebben uitgewerkt is ‘Onweer’.

Angelica gigas met o.a. Lobelia ‘Hadspen Purple’ en Phlox ‘Purpermantel’.Het geel is van Lysimachia nummularia ‘Aurea’ en Hakonechloa macra ‘Aurea’. De Rodgersia heeft zichtbaar geleden onder de hittegolf.