Essentaksterfte

Essentaksterfte bedreigt deze prachtige (inheemse) boomsoort. Steeds meer bomen zijn aangetast. Ik ben bang dat de zo karakteristieke, sierlijke es binnen een paar jaar uit onze tuin en ons landschap verdwenen zal zijn!

Essentaksterfste is een agressieve en dodelijke schimmelziekte. Op de website van Staatsbosbeheer vond ik dat in 2016 al 80% van ons essenbos is aangetast. Afgelopen jaar zijn in onze omgeving al veel essenbossen gekapt door SBB in een poging de verspreiding van de schimmel tegen te gaan.

De schimmel treft niet alleen Nederland, overal in Europa slaat de ziekte toe. Afgelopen zomer in Frankrijk werd ik helemaal verdrietig van de doodzieke en dode bomen. Prachtige landschappen worden hierdoor geraakt, bijvoorbeeld in het dal van de Aube. Langs de rivier alleen maar ernstige zieke bomen.

Ook wij hebben essen in de tuin. Een 20 jaar oude treures bij de schuur en twee exemplaren die al groot waren toen we hier kwamen wonen. De ene torent boven het tuinhuis uit en de andere, een meerstammige boom, staat in de grassentuin. We moeten er niet aan denken dat we ze moeten gaan missen.

De boom bij het tuinhuis is de oudste van het stel. Een kanjer!

De meerstammige boom in de Grassentuin. Ik moet er niet aan denken deze boom te moeten missen. Hij is beeldbepalend op deze plek!

De treures is het jongste exemplaar in onze tuin. Hij staat nu zo’n 20 jaar op het ‘schiereiland’ bij de schuur. Ooit kochten we bijna een bouwvallige boerderij in Nieuwegein omdat de eeuwenoude treures in de voortuin zo mooi was. We kochten uiteindelijk een goed huis en plantten zelf de es erbij.