Impressionisme in de tuin

In zijn boek The impressionist garden (1994) onderzoekt Derek Fell de verbinding tussen de schilderijen en de tuinen van de Impressionisten en hun invloed op onze huidige tuinen. Onder de vele illustraties is een pastel van de Amerikaanse schilder Childe Hassam.

Frederick-Childe-Hassam-xx-Poppies,-Isles-of-Shoals3-xx-Private-collection
Childe Hassam, Poppies, Isles of Shoals

Ik was destijds op slag verliefd op dit werk. Het is een afbeelding van de bloemen inde tuin van de dichteres Celia Thaxter op Appledore Island voor de kust van Maine. De zon schijnt. Klaprozen, stokrozen en andere bloemen staan losjes door elkaar en bloeien uitbundig. Zo te zien staat er een licht briesje. In de verte lonkt de zee. Kortom: een heerlijke zomerdag!

Fell’s boek heeft mij enorm geïnspireerd. Om een losse stijl te creëren, laten we veel planten op De Pullenhof zich naar hartelust uitzaaien. Daarmee krijgen we verrassende combinaties die we zelf nooit bedacht zouden hebben, op eveneens verrassende plekken.

Vanmorgen scheen de zon. Ik genoot van het  onverwacht vrolijk samenspel van digitalis, allium en papaver rhoes ‘Cedric Morris’ (waarover in een volgende blog meer). Het was bijna bladstil. In rollende golven droogt het hooi op het land.  Ik stond midden in een schilderij van Childe Hassam! Een beter begin van de dag is er toch niet?

Naar Childe Hassam