Persicaria

Wat is het toch dat ik zo dol ben op Persicaria? Ik kan geen kwekerij bezoeken, of ik loop rechtstreeks naar de ‘P’ om te kijken of er nog wat leuks te halen valt. Maar let op: eenmaal aangeplant zul je weten dat je ze hebt!

Piet Oudolf heeft enorm bijgedragen aan de bekendheid van Persicaria als betrouwbare borderplant. In zijn boek Ontwerpen met planten schrijft hij over P. amplexicaulis: ‘door het ronde silhouet kan deze plant het beste als gatenvuller worden beschouwd’.  Je moet deze uitspraak heel letterlijk nemen: de plant ziet de tuin als één groot gat en vult alles lekker op, ook als jij daar al iets anders moois hebt geplant. Hij is prachtig , maar inmiddels steken we  jaarlijks heel wat vierkante meters af. We geven hem ook graag mee aan vrienden en bezoekers (‘Nee hoor, geen enkele moeite, het afsteken is zo gepiept!’). Tuinliefhebbers, hoedt u voor gratis krijgertjes, het zijn wolven in schaapskleren!’

Maar toch – het zijn onweerstaanbare planten. Prachtig blad, vaak subtiele bloei tot aan de eerste vorst. Gelukkig zijn er ook soorten die niet woekeren. De mooiste van allemaal, Persicaria polymorpha, is er zo een:  een reus die bij ons ruim 2 meter hoog wordt en die zich langzaam in de breedte uitbreidt.

Persicaria polymorpha in de geel/bronzen tuin
Persicaria polymorpha in de geel/bronzen tuin

Op internet vond ik deze beschrijving: ‘Statige plant die een beetje ruimte nodig heeft. Perfecte solitairplant voor een plaats achterin de border. Opvallend lange bloeitijd, verbloeit langzaam met zachtwitte pluimen via roze naar bruinrood. Woekert niet en behoeft geen steun.

Wat men schrijft over bloei, bloeitijd en het niet-woekeren is helemaal correct.

Maar: niet solitair planten! Het is een fantastische plant om te combineren met bijvoorbeeld de pruikenboom. Eind juni een superromantische combinatie van wolk na wolk luchtig wit en beige. De plant heeft wel degelijk de gewoonte om – zeker later in het seizoen – om te vallen. Uit voorzorg in mei al rijshout plaatsen of aanbinden dus. Verder niks aan doen, gewoon achterover leunen op je hark en genieten.

En geef hem de ruimte. Het advies van dezelfde website dat je 5 planten per vierkante meter nodig hebt is echt absurd. Binnen drie jaar heb je met 1 plant een vierkante meter gevuld. Planten die prachtplant! Misschien wil een goede vriend wel een stukje voor je afsteken.