Somewhere, over the rainbow …

In de Griekse mythologie is godin Iris de boodschapster van de goden. Wanneer zij een bericht van ‘boven’ naar aarde brengt, verschijnt als brug een regenboog.

De iris heeft bloemen in alle kleuren van die regenboog. Een passende naam dus! Van de planten op de foto nam ik 10 jaar geleden een klein stukje wortelstok mee uit de Alpes-de-Haute-Provence. Er stond een grote groep in bloei bij de ruïne van een boerderij. Ik had zo mijn twijfels of ze zou aanslaan in het kille, vochtige Nederland, met bovendien een standplaats waar vrijwel geen zon komt. Ik had me geen zorgen hoeven maken: de bloei is elk jaar uitbundig en de groep blijft zich uitbreiden.

Iris 00Iris 01

Na de bloei slingert een zaailing-clematis zich door de blauwgrijze bladeren en tooit ze in de loop van de zomer met mooie, zacht-blauwe klokjes. Ik had het niet mooier kunnen bedenken!