Kerkuilen

blog_003Gisteren is een kerkuilenpaar bij ons uitgezet. Beide vogels waren in de winter sterk ondervoed binnengebracht bij de vogelopvang. Wat een prachtige dieren! Op de foto het mannetje.

Onze kast was leeg, dus een prima startplek. Met een kleine voedselvoorraad (twee eendagskuikens) gingen ze erin. Handdoek in het vlieggat, een paar uur in het donker bijkomen van de reisstress en tegen de schemering de lap eruit.

Vanmorgen de kast gecheckt: geen uilen, het eten onaangeroerd. Net als vorig jaar toen er ook een paartje werd uitgezet, lijken dit geen blijvertjes. Dat is overigens de regel: nog nooit hebben kerkuilen zich blijvend gevestigd op de plek waar ze zijn uitgezet.

Meer weten over deze prachtige vogels? Veerkracht  het jubileumboek van de kerkuilenwerkgroep Utrecht en West-Betuwe geeft een mooi kijkje in het leven van de kerkuil. En een geweldige analyse van de kerkuilenstand sinds de vorige eeuw. Van Marc van Leeuwen, onze ‘uilenfluisteraar’ hoorden wij gisteren dat er vanaf 1921 geringd wordt en dat er sinds die tijd 124.000 dataregels zijn verzameld. Marc is bezig met een promotie-onderzoek, waarvoor hij onder andere een stevige analyse maakt van al deze gegevens met als doel nóg meer te weten te komen over het leven van de kerkuil.